Les capses d’aprenentatge són una eina didàctica molt efectiva que fomenta el treball col·laboratiu i la investigació activa en grups. Aquest mètode es fonamenta en el treball en equip, on els estudiants s’organitzen en grups de 4-5 persones. La idea és que cada grup rebi una capsa amb material divers relacionat amb un tema específic, que els serveixi per investigar i aprofundir en diversos aspectes d’aquest tema.
Durant les sessions, cada grup té el repte d’analitzar el contingut de la capsa i generar una comprensió comuna del tema. Els membres del grup treballen conjuntament per explorar les preguntes o problemes plantejats, intercanviant idees, discutint possibles solucions i complementant-se mútuament. Aquesta dinàmica no només fomenta l’aprenentatge profund del contingut, sinó també el desenvolupament de competències transversals com la comunicació, la resolució de problemes i la cooperació.
Un cop el grup ha acabat de treballar en la capsa d’aprenentatge, no hi ha una exposició formal davant la resta de companys. Això permet que els estudiants se centrin exclusivament en el procés de reflexió i aprenentatge conjunt, sense la pressió de presentar els resultats. L’objectiu principal és l’adquisició de coneixements de manera activa i significativa, més que la presentació pública d’allò que s’ha aprés.
Aquest enfocament facilita la creació de coneixement compartit, en què els membres del grup aporten les seves perspectives i competències individuals per construir una comprensió més àmplia del tema. A més, el fet de no exposar el treball davant la classe evita possibles nervis o competicions, permetent així una vivència més autèntica de l’aprenentatge.